Tartalomjegyzék

 

1. Fejezet

A felszerelés kiválasztása

Edge fekvo

A síléc, sícipő, síbotok a hátizsák és a tartalma, stb.

 


2. Fejezet.

Előretanulás lakásban, kertben
BotFentBalab hatulemel feliratos1Nagyon hatékonnyá tudod tenni a síelni tanulásod, ha a havon történő tanulásod megelőzi egy otthoni, úgynevezett előretanulás!

Ezért, összegyűjtöttem számodra azokat a gyakorlatokat, melyek elkezdéséhez nincsen szükség hóra. Ha ezeket otthon, (lakásban, vagy akár a kertben) begyakorolod, akkor, amikor majd kimégy a sípályára, az otthon előre tanultakat már csak ismételned lesz szükséges. Ezzel időt nyersz, így energiád nagyobb részét már az akkori feladatokra fordíthatod.

 

 

3. Fejezet
A felszerelés szállítása

Sicipo zsak

 

A felszerelést el kell szállítani a sípályához. Ennek megvannak a jól bevált megoldásai. A felszerelés(ek) szállítási módjai az E - book -ban.

 


4. Fejezet.
Keress egy lapos, hóval borított területet
Visegrad laboldalt400Egyrészt itt fogod kipróbálni, hogy miként működnek havas környezetben az otthoni előretanulás során gyakorolt dolgok! Azt fogod tapasztalni, hogy hasonlóan, de azért mégis másként, mert otthon sem a szőnyeg, sem a kert füve nem csúszik, a hó azonban igen, de ezért jöttél!

Másrészt olyan gyakorlatokat fogsz végezni, melyekkel lépésről - lépésre, még az előtt alapozod meg a saját biztonságérzeted, hogy neki indulnál a lejtőnek. Azt fogod tapasztalni, hogy ha rááldozod a kellő időt a gyakorlásra, akkor szerzel egy olyan biztonságot, mely által sokkal gyorsabban fogsz tudni előre haladni a tanulásodban.

 

 

5. Fejezet
Sebességszabályozás enyhe (6°alatti) lejtőn, esésvonalban
fekvos

Enyhe lejtőnek a 10 ° -os lejtő számít. A képen lévő lejtő kb. éppen ennyi. 

A fejezet két gyakorlatsort dolgoz fel. Ezekkel a gyakorlatsorokkal "edzed fel magad" arra, hogy alkalmazkodni tudj a kék pályák gyorsulásaihoz, lassulásaihoz, stb.

 

 

6. Fejezet
Sebességszabályozás 6° - 12° közötti lejtőn, az esésvonalban
12 400Ebben a fejezetben azt sajátítod el, hogy miként indulj el, és hogyan szabályozd a sebességed egy közepes meredekségű lejtőn, amikor egyenes irányban az esésvonalban haladsz a síléceddel!

 

 

7. Fejezet
Sebességszabályozás kanyarral a hegy felé

16 400Ebben a fejezetben tanuld meg a kanyarodást. És bár, az előző dolgok is nagyon fontosak voltak, de a megfelelően alkalmazott kanyar nélkül meg sem szabad próbálni, az ennék meredekebb lejtőn való elindulást.

 

Korona

 

 Eredmény

15 400

Ha ennek a 7 fejezetnek a feladatait korrekt módon végiggyakorolod, akkor biztonságosan fogsz közlekedni a kék színezéssel jelzett sípályákon.

 

 

Síelős barátsággal:
Replaci Bartos

 

Repárszky László a Kanyar Síklub síoktatója, Magyarországról